افزایش بیشتر اعتصابات شرکت برق و از دایره خارج شدن تلویزیون به عنوان تنها راه ارتباطی حکومت و مردم از یک سو و شدت یافتن پخش اعلامیههای انقلابیون که عمدتاً حاوی سخنرانی های حضرت امام (ره) و برخی دیگر از روحانیون بود، پیروزی انقلاب اسلامی سرعت گرفت.
در چند روز پس از پیروزی انقلاب، رسانه های اروپا و آمریکا پُر از اظهار نظر درباره علل آن و پیشگویی نتایج اش بود. هنری کیسینجر بی تصمیمی جیمی کارتر را عامل سقوط شاه بیان کرده و گفته بود که این بی تصمیمی کارتر، شاه را از مقابله با مخالفان باز داشته بود. سیاست بی موقع حقوق بشری کارتر شاه را سر در گم کرده بود.
در بیست و یکم بهمن ماه سال 1357 ، انقلاب ایران ـ 9 روز پس از بازگشت امام خمینی از تبعید 14ساله به تهران ـ تا پیروزی چند ساعت فاصله داشت. تهران میدان جنگ بود، اجساد 63 تن که هدف گلوله قرار گرفته بودند از بیمارستانهای تهران به پزشکی قانونی منتقل شده بود و بیمارستانهای شهر پُر از مجروح بود. در این روز در یک خیابان تهران یک خبرنگار آمریکایی نیز کشته ...
یاسر عرفات اولین میهمان خارجی ایران پس از انقلاب اسلامی بود؛ وی شش روز پس از انقلاب در بیست و هشتم بهمن ماه با پروازی از لبنان به ایران آمد و در جریان یک هفته اقامت خود در ایران با امام خمینی (ره) رهبرکبیر انقلاب، چهره های انقلابی و افراد و گروه های مختلف دیدار کرد.
این نوشتار با توجه به اهمیتی که نشانهشناسی علایم و نمادهای انقلاب در جریان مبارزات مردم علیه رژیم پهلوی داشته، درصدد است تا با بهرهگیری از روش فرهنگی، این علایم را مورد بررسی و واکاوی قرار دهد و نشان دهد چه جریانی پیروز نهایی جنگ نمادها بود.
پاسخ به این پرسش که چرا چنین ارتش قدرتمندی که همواره مایهی مباهات و پشتگرمی محمدرضا بود، در برابر انقلاب نه تنها به حمایت از رژیم وی نپرداخت، بلکه به وی پشت کرد و به جناح انقلابیون پیوست را در جایی ورای توان فیزیکی و تجهیزات نظامی باید جستوجو کرد.
عصر روز پنج شنبه 19 بهمن، عکس اصلی صفحه نخست روزنامه کیهان به تصویری اختصاص داشت که جمعی از ارتشیها را در حال ادای احترام به امام خمینی نشان میداد. چندی بعد مشخص شد که بخش بزرگی از ارتشیهایی که آن روز در مدرسه رفاه به دیدار امام رفته بودند، از افراد نیروی هوایی و به ویژه همافران بودند
آنچه پیش روی شماست تصاویری از دادگاه رئیس و معاون پاسگاه شهربانی آرن بیدگل است که به جرم تیراندازی به سوی مردم در روزهای پیروزی انقلاب اسلامی، محاکمه و مکوم به اعدام شدند. قاضی دادگاه آیت الله آذری قمی بود. حکم در محل جاده قدیم آران بیدگل اجرا شد.
رجال سیاسی رژیم پهلوی در طول حیات خود، با هدف کسب قدرت و جایگاه بالاتر، همواره از هیچ اقدامی برای نزدیکی بیشتر به شاه و بیگانگان بهویژه آمریکاییها، دریغ نمیکردند. همین رجال در بحبوحهی انقلاب، فرار را بر قرار ترجیح دادند. مطلب حاضر، دلایل فرار برخی از همین سیاسیون را مورد بررسی قرار داده است.
بررسی نقش رسانههایی چون نوارهای کاست، مساجد و اعلامیهها در انقلاب ایران، نشان داد که این رسانهها گرچه ابزارهایی کوچک در قیاس با رسانههای مدرنی چون سینما، تلویزیون یا مطبوعات بودند، اما تأثیری تعیینکننده و مؤثر در نهضت انقلاب اسلامی داشتند.
آقای خامنه ای از نخستین کسانی بود که با شروع مبارزه به امام خمینی پیوست، و خود به این موضوع چنین تصریح می کند:«از اولین ساعتهای مبارزه ما رفتیم دوروبر ایشان و بنا کردیم در خدمت ایشان کار کردن و حرکت کردن.»
رهبر فقید انقلاب، ماهها پیش از بهمن سال 57 اطمینانی عجیب به پیروزی جنبش رژیم داشت و میفرمود: «شاه، رفتنی است، به فکر روزها و اقتضائات پس از پیروزی باشید» و این در حالی است که هنوز هیبت و هیمنه رژیم، شکسته نشده بود!